Tájékoztató térítésmentes energetikai tanácsadásról

Ingyenesen nyújt energiamegtakarítási tanácsokat a Magyar Mérnöki Kamara állampolgároknak és vállalkozásoknak.

Az energiahatékonyságról szóló törvény változása többek között azt a célt szolgálja, hogy a nagyvállalatok és az önkormányzati és állami szervek energiahatékonyabb működése mellett a lakossági érdeklődők és a kisvállalkozói szektor is segítséget kapjon az energiahatékonysági beruházások megvalósításához.

MIRE VONATKOZHAT A TANÁCSADÁS?

A tanácsadás kiterjedhet a nyílászárók cseréjétől, a falak szigetelésén és a megújuló energia használatán át a fűtési vagy elektromos rendszerek kiépítéséig és felújításáig, alkalmazott technológiák megújításáig minden beruházásra, amelynek célja az energia-megtakarítás és a hatékonyabb energiahasználat.

KINEK AJÁNLJUK SZOLGÁLTATÁSUNKAT?

Az ingyenes tanácsadásra különösen szüksége lehet azoknak, akik állami támogatással lakásfelújítására vagy például kisboltok, mezőgazdasági telepek megújítására, bővítésére vállalkoznak.

A szolgáltatás igénybevételét javasoljuk az épít-kezőknek, felújítóknak, ingatlan vásárlóknak, de a vállalkozásoknak is, például a technológiai folyamataik energiahatékonyságának fejlesztésében. Segíteni szeretnénk, hogy a lakosság és a vállalkozások energiát és pénzt takarítsanak meg.

A tevékenység az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával zajlik, célja, hogy segítséget nyújtsunk a pályázati lehetőségek megismerésében, a pénzügyi lehetőségekben, a legkedvezőbb energia-hatékonysági megoldás megtalálásában.

HOGYAN VEHETI IGÉNYBE SZOLGÁLTATÁSUNKAT?

A tanácsadáshoz ki kell tölteni az online regisztrációs felületet, vagy a megfelelő állapotfelvételi adatlapot, amely honlapunkról letölthető. Bármelyik kitöltésében szívesen nyújtunk segítséget, ha elakadna!

MIRE LESZ SZÜKSÉGE A REGISZTRÁCIÓHOZ?

Az online regisztrációhoz, vagy az adatlap kitöltéséhez össze kell gyűjteni minden fontos információt, amelyek segíthetik a szakértőket az energiahatékony felújítási javaslatok megadásában. Ilyenek például:

 • a havi vagy éves elszámoló villanyszámla,
 • a havi vagy éves elszámoló gázszámla,
 • ha készült az energetikai tanúsítvány,
 • az épületet bemutató tervrajz vagy vázlat,
 • stb.

HOGYAN ZAJLIK A TANÁCSADÁS?

A jelentkezőkkel emailen vagy telefonon felvesszük a kapcsolatot a pontos időpont egyeztetése vagy a regisztráció alapján esetlegesen felmerült kérdések tisztázása érdekében.
Az előre egyeztetett időpontban és a választott módon megtörténik a tanácsadás, melyen a kamara tapasztalt mérnökei segítenek a felmerült kérdések kapcsán. A tanácsadás időtartalma legfeljebb 30 perc.

A tanácsadás jelenleg főként online (Teams) platformon történik a járványhelyzet miatt, de korlátozott módon van lehetőség személyes tanácsadásra is egyeztetett helyszínen, vagy ha a feltételek nem adottak telefonon is.
Aki nem igényli a személyes tanácsadást, annak emailben vagy postai úton is tudunk segíteni.
A tanácsadásról emlékeztető készül, melyben tanácsadónk írásban is összefoglalja, hogy miről volt szó, mik a megvalósítandó javaslatai. Ezt a tanácsadás után pár nappal továbbítjuk ügyfeleinknek.
A végső fázisban arra kérjük ügyfeleinket, hogy a tanácsadás keretében megvalósított fejlesztésekről, beruházásokról tájékoztassanak bennünket.

NYOMON KÖVETÉS

A tanácsadás ingyenes, azonban fontos feladatunk az is, hogy országosan számon tartsuk a tanácsadással elért energiamegtakarítást.
Ennek érdekében időről-időre tájékoztatást kérünk a tanácsadás alapján megvalósított energetikai beruházásokról, az elért energiamegtakarítás mértékének megjelölésével.
Ezáltal visszajelzést kaphatunk arról, hogy szolgáltatásunk mennyire volt eredményes és meg tudjuk becsülni, hogy mennyi energiát sikerült spórolni az ügyfeleinknek.

MIRŐL OLVASHAT HONLAPUNKON RÉSZLETESEN IS?

Honlapunkon a lakossági és vállalkozói tájékoztató felületen részletesen olvashat a tanácsadás menetéről. Külön menüpontban olvashatók információk:

 • az elérhető aktuális pályázatokról,
 • az energetikai tanúsítványról, illetve
 • megtalálható egy hasznos linkek menüpont is.

Ez utóbbi menüben található többek között:

 • tervező és szakértő kereső felület, szolgáltatói elérhetőségek,
 • pályázati oldalak elérhetőségei,
 • napelemes rendszer várható teljesítmény kalkulátor,
 • szemléletformáló oldalak elérései.

KIKTŐL KAPHAT TANÁCSOT?

A tanácsadást a Kamara nagy tapasztalattal rendelkező energetikus, építő, épületgépész, gépészmérnök szakértői végzik. Van közöttük több évtizedes energetikai tapasztalattal rendelkező egyetemi tanár, de mérnök vállalkozó is akad a szakértői körben.

TAPASZTALATOKRÓL

Eddigi tapasztalatok alapján nagyon pozitívnak és hasznosnak ítélték meg ügyfeleink a lezajlott tanácsadásokat, ezért bíztatunk mindenkit, hogy bármilyen energetikához kapcsolódó kérdése esetén keressék bátran a kamarát, igyekszünk a lehető legjobb tanácsot adni az adott problémára.

E-mail:
Telefon: +36-30/460-9623
Web: www.mmk.hu/tanacsadas

LEGYEN SIKERES A FELÚJÍTÁSA!
MAGYAR MÉRNŐKI KAMARA