Köszöntjük Önt Köveskálon!

Tisztelt Köveskálra Látogatók!

A falu lakosai, a képviselő testület és magam nevében tisztelettel köszöntök mindenkit, a faluba érkezők közül, akár átutazóban van, akár rövidebb, hosszabb ideig itt tartózkodni, letelepedni szándékozik.

Ezúton szeretném megköszönni a bizalmat, amelyet a falu lakosai tanúsítottak irányomban. Megtiszteltetés számomra, hogy támogattak szavazataikkal és alkalmasnak minősítettek a falu vezetési feladatainak ellátására, és megválasztottak Köveskál polgármesterévé. Felmenőim sok évszázadon keresztül vállaltak részt Köveskál település életében, ez is arra kötelez, hogy legjobb tudásom szerint szolgáljam a falu és az itt lakók érdekeit.

Köveskál a Balaton északi partvidékén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Kál-medence szívében helyezkedik el. A természeti csodának tekinthető vidéken megtalálhatók csak erre a környékre jellemző növénytársulások, növényritkaságok és a medencét körülvevő természeti környezet, a híres, történelmi, vulkanikus hegyek. Ezek közül a legismertebbek és leghíresebbek a Fekete–hegy, annak ritka jégkorszaki reliktum növényeket tartalmazó tengerszemeivel, valamint a geológiai múzeumot magába foglaló Hegyestű. Ennek a medencének egyik ékköve Köveskál. Az egész medence sajátossága, hogy ellenállva az urbanizációnak, nem jellemző rá az erős iparosodás és a túlcivilizált állapot. Megőrizte természeti szépségét, helyenként érintetlenségét, madárvilága, növényzete egy természeti kincs.

Köveskál északi határát jelentő Fekete hegy lejtőin több szőlészet, és kiváló minőségű borokat készítő pincészet található. Az elsősorban vulkanikus talajjal rendelkező terület borkultúrája több évszázados történelmi múltra tekint vissza. Az elmúlt évtizedek pangását követően ismét fejlődésnek indult a mezőgazdaság a medencében, kiemelten a hegyoldalak szőlőtermesztése, borászata. Az egyre több borászati vállalkozás mellett sok egyéni, kisgazda pincéiben is finom borok várják a borszerető látogatókat.

A falu múltja, hagyománya fontos minden köveskáli számára. Megtekinthetőek a műemlék és évszázados épületeink, a régi kort idéző falurészek. Településképvédelmi rendeletünk előtérbe helyezi olyan építészeti elemek alkalmazását, melyek a településkép hagyományos jellegét erősítik. A képviselő testület egyik kiemelt feladatának tekinti a középületek állagának javítását, egy minden időben rendezett, tiszta falukép fenntartását. Igyekszünk a falu közösségét, idősebbjeit, fiataljait még jobban összekovácsolni annak érdekében, hogy szerény anyagi helyzetünkön felüli eredményeket érjünk el a parkosítás, fásítás terén, és vonzóbbá tegyük községünket a hazai és a külföldi utazók részére. Hála az utóbbi időben meghirdetett pályázatoknak, amelyekből több tucat elnyerésére nyílt módunk, eddig soha nem látott mértékben felgyorsult a falu fejlődése. Ennek köszönhetően megújulnak épületeink, utcáink, sétaútvonalaink.

Egy szép fekvésű, rendezett, tiszta falu felkelti az utazók figyelmét, de ennyi még kevés ahhoz, hogy vendégeink jól érezzék magukat. Biztosíthatom Önöket, hogy Köveskálon minden igényt kielégítő vendéglátásban lesz részük, ha megtisztelik falunkat látogatásukkal. A gyalogos turistától a kerékpározás kedvelőin keresztül a gasztronómia szerelmeseiig, mindenki talál a pénztárcájának megfelelő, színvonalas szállást. A különböző stílusú éttermeink jó minőségű, választékos kínálattal lakatják jól vendégeiket. Az ebédet, vacsorát követően választani lehet a falu borászatai közül, kinek-kinek tetszése szerint.

Nagy szeretettel látunk minden erre járót, kulturális rendezvényeinken. Ez vonatkozik a közös összefogással szervezett Kőfeszt-re, de az általunk szervezett programokra is. A mindig jó hangulatú, falu által rendezett falunap, szüreti felvonulás, karácsonyi ünnep az év végén. Javaslom, győződjenek meg személyesen vendégszeretetünkről.

Üdvözlettel,
Györffy Szabolcs
polgármester