Köszöntjük Önt Köveskálon!

Tisztelt Köveskálra Látogatók!

Nagy öröm számomra az a megtiszteltetés, amelyet a falu lakosai tanúsítottak irányomban. Bizalmukkal támogatva, alkalmasnak minősítettek a falujuk vezetési feladatainak ellátására, ezért szavazataikkal megválasztottak Köveskál polgármesterévé. Én ugyan nem születtem Köveskálon, de több mint 28 éve szinte minden szabadidőmet a faluban, illetve a falut körbe ölelő festői szépségű vidéken töltöm. A munkám elszólít innen, de az a kis falu lett az otthonom. Szeretem a csendjét, a madárcsivitelést, a fantasztikus tiszta levegőjét, a hagyományait, a mosolygós, barátságos, készséges, együttműködésre hajlamos embereit.

A falu lakosai, a képviselő testület és magam nevében tisztelettel köszöntök mindenkit, a faluba érkezők közül, akár átutazóban van, akár rövidebb, hosszabb ideig itt tartózkodni, letelepedni szándékozik.

A Balaton északi partvidékén helyezkedik el a természeti csodának tekinthető Káli medence. Itt megtalálhatók egy helyen a sík terep, a tó, a patak és a medencét körülvevő híres, történelmi, vulkanikus hegyek. Ezek közül a legismertebbek és leghíresebbek a Fekete–hegy, annak ritka jégkorszaki reliktum növényeket tartalmazó tengerszemeivel, valamint a geológiai múzeumot magába foglaló Hegyestű. Ennek a medencének egyik ékköve Köveskál. Az egész medencére jellemző, hogy ellenállva az urbanizációnak, nem jellemző rá az erős iparosodás és a túlcivilizált állapot. Megőrizte természeti szépségét, helyenként érintetlenségét, madárvilága, növényzete egy természeti kincs.

Az északi határát jelentő Fekete hegy lejtőin több szőlészet, és finom borokat készítő pincészet található. Az elsősorban vulkanikus talajjal rendelkező terület borkultúrája történelmi múltra tekint vissza. Az elmúlt hatvan év pangását követően ismét fejlődésnek indult a mezőgazdaság a medencében, kiemelten a hegyoldalak szőlőtermesztése, borászata. Az egyre több borászati vállalkozás mellett sok egyéni, kisgazda pincéiben is finom borok várják a borszerető látogatókat.

A falu múltja, hagyománya szent minden köveskáli szemében. Megtekinthetőek a műemlék és évszázados épületeink, a régi kort idéző falu részek. A képviselő testület egyik kiemelt feladatának  tekinti a fontos épületek állagának javítását, egy minden időben rendezett, tiszta falukép fenntartását. Igyekszünk a falu közösségét, idősebbjeit, fiataljait még jobban összekovácsolni annak érdekében, hogy szerény anyagi helyzetünkön felüli eredményeket érjünk el a parkosítás, fásítás terén, annak érdekében, hogy vonzóbbá tegyük községünket a hazai és a külföldi utazók részére. Hála a dolgos, szabadidejüket is feláldozó képviselő testületnek, valamint az őket segítő fiataloknak és idősebbeknek, felgyorsult a falu fejlődése. Ennek köszönhetően rendelkezünk egy gyalogosan és kerékpárral járható úttal a Fekete hegy oldalán, melyen Köveskálról indulva, akadálymentesen el lehet jutni a Szentbékkálla melletti Kőtengerbe.

Egy szép fekvésű, rendezett, tiszta falu felkelti az utazók figyelmét, de ennyi még kevés ahhoz, hogy vendégeink jól érezzék magukat. Biztosíthatom Önöket, hogy Köveskálon minden igényt kielégítő vendéglátásban lesz részük, ha megtisztelik falunkat látogatásukkal. A gyalogos turistától a kerékpározás kedvelőin keresztül a drága kocsik szerelmeseiig, mindenki talál a pénztárcájának megfelelő, színvonalas szállást. A különböző stílusú éttermeink jó minőségű, választékos kínálattal lakatják jól vendégeiket. Az ebédet, vacsorát követően választani lehet a falu borai közül, kinek-kinek tetszése szerint.

Nagy szeretettel látunk minden erre járót, kulturális rendezvényeinken. Ez vonatkozik a több száz éves Református Templomban, Varnus Xavér zongoraművész által szervezett rendszeres hangverseny sorozatra, vagy az általunk szervezett programokra, a színvonalában mérsékeltebb, de mindig jó hangulatú, falu által rendezett falunap, szüreti felvonulás, karácsonyi ünnep az év végén. Javaslom, győződjenek meg személyesen vendégszeretetünkről.

Éttermeink többségét, egy szakmai látogatás keretén belül a Magyar Bocuse D’Or Egyesület vezetése és nemzetközileg elismert szakemberei, egységes véleményezéssel, kiemelkedő színvonalúnak értékelték. Az éttermek kialakításán kívül méltatták, hogy a modern táplálkozási kínálat mellett a magyar gasztronómia hagyományainak ápolása is tapasztalható.

Üdvözlettel,
Dr. Varró Gábor polgármester