Védekezési felhívás a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen

A badacsonyi, káptalantóti szőlőültetvényekben elvégzett felmérések szerint az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) lárvakelése előbb kezdődött el az elmúlt éveknél. Május utolsó hetében már a harmadik lárvastádiumú egyed is megtalálható volt. Az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés azért különösen fontos, mert a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget okozó Grapevine flavescence dorée zárlati károsító járványszerű terjedésében játszik szerepet.

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség a szőlő egyik veszélyes betegsége, melynek következtében a fertőzött szőlőtőkék néhány év alatt leromlanak, terméshozamuk csökken, végül a növények kipusztulnak. A beteg növényeket gyógyítani nem lehet, a védekezés csak a megelőzésre szűkül, ezért alapvető az amerikai szőlőkabóca, mint vektor elleni védekezés.

A szőlő aranyszínű sárgaság betegséget először 2013-ban, majd az azt követő években több helyen a Badacsony-hegyen, illetve 2017. évben a Tóti-hegyen is azonosították. Mivel a betegséget okozó Grapevine flavescence dorée zárlati károsítónak minősül, a Veszprém Megyei Kormányhivatal növény-egészségügyi zárlatot rendelt el, az egész Badacsony-hegyet illetve a Tóti-hegyet fertőzött területnek, illetve a határaiktól számított 3 km sugarú részt pedig puffer zónának (továbbiakban együtt: körülhatárolt terület) jelölte ki. A körülhatárolt területen kötelező a rovarvektorok ellen évente 3 alkalommal történő növényvédő szeres védekezés, melyet a védekezés optimális idejére vonatkozó hirdetményi úton közzétett védekezési felhívások figyelembevételével kell végrehajtani.

A Veszprémi Járási Hivatal vizsgálata szerint az első kezelést a szőlő virágzása után, de legkésőbb június 20. napjáig, a második kezelést, 2-3 hét múlva, de legkorábban július első tíz napjában kell elvégezni. A kifejlett egyedek elleni harmadik kezelésre újabb védekezési felhívás kerül kiadásra a kabóca csapdák fogási eredménye alapján. Az eredményes növényvédelem feltétele, hogy a kötelező kezelések előtt a szőlőnövényeken a törzstisztítás elvégzésre kerüljön.

A védekezésre az alábbi táblázatban szereplő rovarölő szerek alkalmazhatók:

Kabócák ellen engedélyezett szerek szőlőbenForgalmazási kategóriaMéhveszélyességVízi szervezetekre való veszélyességVédőtávolság minimum víztől
Actara SCII.*kifejezetten kockázatoskifejezetten veszélyes5 m
Bulldock 25 ECII.*kifejezetten kockázatoskifejezetten veszélyes10 m
DaskorI.*kifejezetten kockázatoskifejezetten veszélyes20 m
DecisIII.^’mérsékelten kockázatoskifejezetten veszélyes20 m
Decis MegaII.**mérsékelten kockázatoskifejezetten veszélyes20 m
Fendona10 ECII.; III.**mérsékelten kockázatoskifejezetten veszélyes50 m
Kaiso EGII.**mérsékelten kockázatoskifejezetten veszélyes50 m
Kaiso GardenIII.**mérsékelten kockázatoskifejezetten veszélyes50 m
Karate Zeon 5 CSIII.**mérsékelten kockázatoskifejezetten veszélyes35 m
LaserII.**mérsékelten kockázatoskifejezetten veszélyes20 m
LuzindoII.*kifejezetten kockázatoskifejezetten veszélyes10 m
Klartan 24 EWII. ; III.nem jelölésköteleskifejezetten veszélyes50 m
Megatox 22 ECI.‘kifejezetten kockázatoskifejezetten veszélyes20 m
MoventoI.*kifejezetten kockázatoskifejezetten veszélyes5 m
Pirtero NaturaIII.*kifejezetten kockázatoskifejezetten veszélyes50 m
Reldan 22 ECI.‘kifejezetten kockázatoskifejezetten veszélyes20 m
Spin TorII.; III.“mérsékelten kockázatoskifejezetten veszélyes20 m

*A méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzási időszakban nem alkalmazható! Mézharmat vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható!

**Virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki. Ilyenkor a védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell.

Benczik Zsolt
járási hivatalvezető
nevében és megbízásából:
Odor Tamás osztályvezető

Agrárügyi Főosztály
Növény- és talajvédelmi osztály
8200 Veszprém, Dózsa György u. 33.