Védekezési felhívás

Védekezési felhívás a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca imágója ellen a badacsonyi, káptalantóti és a balatonedericsi fertőzött területekre illetve ezek puffer zónájára.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal a Grapevine flavescence dorée zárlati károsító fertözöttség miatt növény-egészségügyi zárlatot rendelt el, és az egész Badacsony- hegyet és Tóti-hegyet, illetve a Balatonederics 801/5 hrsz. alatti ingatlantól 1 km sugarú területet fertőzött területnek, illetve a határaiktól számított 3 km sugarú részt pedig puffer zónának (továbbiakban együtt: körülhatárolt terület) jelölte ki.

A körülhatárolt területen kötelező a rovarvektorok ellen évente 3 alkalommal történő növényvédő szeres védekezés, melyet a védekezés optimális idejére vonatkozó hirdetményi úton közzétett védekezési felhívások figyelembevételével kell végrehajtani. A Veszprémi Járási Hivatal az amerikai szőlőkabóca lárvája ellen az első kettő kezelésre már 2019. évben adott ki védekezési felhívást.

A Veszprémi Járási Hivatal által a körülhatárolt területeken elvégzett felmérések szerint a rovarvektor amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) imágói már tömegesen rajzanak, ezért a harmadik kötelező védekezést – az élelmezés­egészségügyi várakozási időt, illetve az engedélyokirat egyéb előírásait figyelembe véve – legkésőbb augusztus második dekádjáig szükséges elvégezni, amennyiben július utolsó dekádjában még nem történt védekezés az imágók ellen.

A védekezésre – az engedélyokiratuk szerint – a következő letölthető táblázatban szereplő rovarölő szerek alkalmazhatók: