Tájékoztatás Panzió típusú szálláshelyet üzemeltető szálláshelyhely szolgáltatók részére

Tisztelt Szálláshely szolgáltató!

Mint arról már a korábbiakban tájékoztattuk a 237/2018. (XII.10.) Korm. rendelet elrendeli a szálláshely szolgáltatók részére a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (a továbbiakban: NTAK) való csatlakozást és adatszolgáltatást.

A 237/2018. (XII.10.) Kormányrendeletben foglaltak alapján a szálláshely szolgáltatóknak regisztrálniuk kell az adatszolgáltatási kötelezettséget megelőzően a 239/2009. (X.20.)

Kormányrendelet értelmében meghatározott tevékenységforma szerint, így:

SzálláshelytípusRegisztrációs időszakAdatszolgáltatás kezdete
Panzió2019. szeptember 1. és 30. között2019. október 1-jétől

Szálláshely-szolgáltató regisztrációja az NTAK Portál felületén a https://ntak.hu oldalon történik.

A regisztráció előfeltétele:

  1. Ügyfélkapu regisztrációval kell Önnek rendelkeznie.
  2. Ha Ön nem a szálláshely-szolgáltató törvényes képviselője, akkor a törvényes képviselőnek a Rendelkezési Nyilvántartásban meg kell Önt hatalmaznia az NTAK ügykezelői feladatra.

Kérem, hogy a regisztrációt követően a szoftver meglétét igazoló dokumentumot, valamint a mellékelt nyilatkozatot 2019. november 30. napjáig nyújtsa be a jegyző részére.

A nyilatkozat aláírása előtt kérem, olvassa el a szálláshely- szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X.20.) Korm. rendelet (továbbiakban Korm. rendelet) 1. melléklet 2. pontjában található bejelentési és üzemeltetési követelményeket.

Ingyenes szoftver: A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ tájékoztatása (továbbiakban: Ntak) alapján a szálláshelykezelő szoftverhez történő regisztráció elérhető a https://azenvendegszobam.hu oldalon. Felhívom a figyelmét, hogy az ingyenes szoftver használatát a Magyar Turisztikai Ügynökség, mint az Ntak üzemeletetője, kizárólag olyan szálláshely-szolgáltatóknak biztosítja, amely legfeljebb 8 szobát, 16 férőhellyel hasznosít szállásonként.

A több mint 8 szobával, 16 férőhellyel rendelkező szálláshelyek olyan szoftverek közül választhatnak, melyek alkalmasak az NTAK részére történő adatszolgáltatás teljesítésére.

A szoftverrel illetve a regisztrációval kapcsolatban bővebben a https://info.ntak.hu oldalon tájékozódhat.

Amennyiben bármilyen kérdésük merülne fel, a Kővágóörsi Közös Önkormányzati Hivatal Révfülöpi Kirendeltségén ügyfélfogadási időben (8253 Révfülöp, Villa Filip tér 8.) személyesen, vagy telefonon a (87) 464-244-es számon kérhetnek részletes tájékoztatást, Viszt Ágnes ügyintézőtől.

Kérem fenti tájékoztatásom szíves tudomásul vételét.

Tóthné dr. Titz Éva
jegyzőt helyettesítő aljegyző