Szúnyogok elleni védekezéssel kapcsolatos lakossági tájékoztató

Hazánkban a korábbi évekhez képest 2018-ban nagyobb számban diagnosztizáltak nyugat-nílusi lázas megbetegedéseket. A betegséget hazánkban országszerte előforduló, gyakori szúnyogfajok terjesztik, melyek lárvái kis vízgyülemekben, különböző tárgyakban összegyűlő esővízben fejlődnek. A szúnyogok elleni védekezés legfontosabb részét a szúnyogcsípések elkerülése, kivédése, valamint a szúnyogok szaporodásának megakadályozása, az úgynevezett tenyésztőhelyes felszámolása képezi.

Az EMMI Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztálya, valamint e tekintetben jogelődje az OEK, 2015. óta vizsgálja az Európában korábban nem honos, úgynevezett invazív csípőszúnyog fajok előfordulását. Kutatásaik során három idegenhonos szúnyogfajt sikerült kimutatni hazánkban, előfordulásuk jelenleg pontszerű, azaz kis területen vannak jelen. Az invazív szúnyogfajok által terjesztett vírusok hazánkban nincsenek jelen, legfeljebb behurcolt esetként fordulnak elő.

A kórokozók hiánya és a szúnyogok korlátozott elterjedése miatt pillanatnyilag nem jelentenek járványügyi kockázatot, de a jövőben számítani kell felbukkanásukra az ország újabb területein is. Ezeknek a szúnyogoknak a szaporodását, terjedését szintén a mesterséges, kis vízgyülemek, edények segítik. Tovaterjedésük és elszaporodásuk megakadályozásának érdekében indokoltnak tartjuk az ellenük való védekezés fontosságára felhívni a figyelmet.

Településeken, főleg kertvárosi környezetben számos olyan tárgy található, melyekben szúnyoglárvák tenyészhetnek. Ezen felül bizonyos helyeken még nagyobb számmal fordulhatnak elő (pl.: gumiabroncsokat tároló műhelyek, temetők, olyan üzemi területek, ahol a fedetlenül tárolt eszközökben az esővíz megülhet). Kiemelt jelentőségű az ilyen jellegű vízgyülemek megszüntetése.

A védekezés ennek kapcsán főként magántulajdonú területeken valósítható meg, ezért fontosnak tartjuk a területek kezelőinek, illetve az érintett lakosság figyelmének felhívását a teendőkre. Eredményre csak akkor vezethet a védekezés, ha a lakosság hosszútávon is együttműködő, tudatos és következetes magatartást tanúsít.

További dokumentumok: